“Takut Bawa Balik COVID-19,” Doktor Berdiri Depan Rumah Lambai Anak2 Dari Jauh

Menjadi seorang doktor dan juga petugas kesihatan dalam waktu-waktu genting ini bukanlah sesuatu yang mudah. Berdepan risiko j4ngk1tan kerana berhubung dekat dengan para pesakit adalah cabaran terbesar mereka.

Lebih-lebih lagi mereka yang sedang bertugas mengendalikan kes-kes positif c0v1d-19 ini. Pastinya perasaan untuk pulang kerumah bertemu dengan keluarga perlu ditahan kerana gusar mereka akan mendapat jangk1tan secara tidak dijangka.

Hanya saling memandang

Menerusi perkongsian yang dibuat oleh seorang pengguna Facebook dikenali sebagai Ahmad Effendy Zailanudin, dia telah berkongsi satu momen sed1h sepupunya menerusi muat naik gambar di media sosial.

Menurut kapsyen yang disertakan, sepupunya yang juga seorang doktor terpaksa berdiri di luar pagar rumah sahaja untuk melihat anak-anak yang berada di muka pintu kerana dia mengendali kes c0v1d-19 di h0sp1tal.

Sama2 kita berdoa untuk mereka

Dalam gambar tersebut, jelas sekali bahawa doktor itu hanya berdiri dan memandang ahli keluarga dari hadapan pintu pagar. Langkah tersebut diambil bagi mengelakkan anak-anak serta isteri di rumah mendapat sebarang jangkitan tidak diingini kerana dia merupakan frontliner bagi c0v1d-19 di h0sp1tal.

Dalam kenyataan itu juga, pengguna Facebook turut berharap agar seluruh rakyat Malaysia mendoakan barisan petugas-petugas kesihatan dan juga mereka yang berkhidmat kepada negara ketika ini terus diberi keselamatan.

Semoga barisan frotliner diberi keselamatan

Sehubungan dengan perkongsian tersebut, rata-rata warganet telah meninggalkan komen yang pelbagai apabila melihat gambar  yang begitu menyentuh hati.

Rata-rata mereka menzahirkan rasa seb4k melihat momen ayah dan anak itu. Mereka juga berdoa agar barisan frotliner diberikan kekuatan serta ketabahan dalam berjuang melawan c0v1d-19 di Malaysia ketika ini.

Sumber: Ahmad Effendy Zailanudin

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *