Panduan Permohonan Bantuan RM600 PERKESO Secara Online

Berikut dikongsikan panduan permohonan bantuan RM600 PERKESO khas untuk para pekerja yang terkesan akibat wabak COVID-19.

Permohonan boleh dibuat secara online di portal rasmi PERKESO bermula 20 Mac nanti.

Bantuan ini sebahagian daripada program pengekalan pekerjaan atau Employement Retention Programme (ERP) di bawah Sistem Insurans Pekerjaan PERKESO.

Tujuannya adalah untuk membantu para majikan yang terpaksa mengurangkan kos operasi dengan memberikan cuti tanpa gaji (CTG) kepada pekerja sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan dilaksanakan.

Bantuan sebanyak RM600 sebulan ini akan disalurkan kepada para pekerja selama enam bulan (maksima) bergantung kepada tempoh notis majikan.

Syarat Permohonan

Sebelum itu, berikut dikongsikan syarat-syarat permohonan bantuan PERKESO:

 • Pekerja yang diberi notis cuti sementara tanpa gaji (unpaid leave) oleh majikan berkuatkuasa mulai 1 Mac 2020;
 • Pekerja sektor swasta yang berdaftar dan mencarum dengan Sistem Insurans Pekerjaan (SIP) PERKESO;
 • Terhad kepada pekerja yang bergaji RM4,000 dan ke bawah;
 • Majikan membuat permohonan bagi pihak pekerja; dan
 • Majikan hendaklah menyalurkan RM600 terus kepada akaun pekerja.

Secara asasnya bantuan ini akan disalurkan kepada majikan berdaftar yang kemudiannya akan disalurkan kepada para pekerja yang terkesan.

Tujuan program Employment Retention Program atau ERP adalah untuk membantu majikan yang terjejas akibat Covid-19 yang terpaksa mengambil langkah mengurangkan kos operasi dengan pendekatan mengeluarkan notis cuti tanpa gaji kepada pekerja mereka.

Permohonan Bantuan RM600 PERKESO

Setiap permohonan hendaklah dibuat secara online atau melalui borang permohonan yang dikemukakan kepada mana-mana pejabat PERKESO oleh majikan bagi pihak pekerja yang terlibat dan majikan tersebut hendaklah bertanggungjawab untuk menyalurkan bayaran bulanan RM600 kepada pekerja yang terlibat.

Majikan hendaklah mengemukakan permohonan yang lengkap melalui Borang Permohonan ERR C-19 (Lampiran 1) dan melampirkan dokumen mandatori surat Notis CTG yang mengandungi senarai pekerja terlibat.

Permohonan yang lengkap boleh dihantar melalui emel erpc19 (perkeso.qov.my atau melalui online sekiranya sistem online telah dibangunkan.

Senarai pekerja hendaklah beserta butiran berikut:

 • Nama Penuh Pekerja
 • Nombor Kad Pengenalan Warganegara Malaysia (No KPPPN)
 • Nama Jawatan (job title)
 • Maklumat Gaji Bulanan Terakhir Pekerja (RM)
 • Maklumat emel dan no telefon untuk dihubungi

Soalan lazim berkenaan program ERR adalah seperti di Lampiran 2. Sebarang pertanyaan lanjut, sila hubungi Pegawai Perkhidmatan Pelanggan di talian 1 300 22 8000 atau emel perkesoperkeso.qov.my. Untuk mengikuti perkembangan terkini berkaitan SIP dan program ERR, sila layari microsite eiscentre.perkeso.gov.my

MAKLUMAT PENTING BERKAITAN PERMOHONAN BANTUAN KEWANGAN

Di bawah merupakan pautan utama yang majikan dan pekerja boleh rujuk mengenai tatacara permohonan Bantuan Kewangan Program Pengekalan Pekerjaan (ERP) Untuk Pekerja Yang Terpaksa Mengambil Cuti Tanpa Gaji ini. Maklumat lengkap boleh didapati di laman PERKESO.

1) KENYATAAN MEDIA PROGRAM PENGEKALAN PEKERJAAN (ERP) UNTUK PEKERJA TERIMA NOTIS CUTI TANPA GAJI

2) PEKELILING MAJIKAN BIL.2 TAHUN 2020

3) BORANG – PAKEJ RANGSANGAN EKONOMI 2020 – PROGRAM PENGEKALAN PEKERJAAN (ERP)

4) BORANG – ERPC-19

5) SOALAN LAZIM PROGRAM PENGEKALAN PEKERJAAN – EMPLOYMENT RETENTION PROGRAM (ERP)

Untuk sebarang pertanyaan lanjut, sila hubungi Talian Khidmat Pelanggan, 1-300-22-8000 atau kemukakan pertanyaan anda menerusi email ke perkeso@perkeso.gov.my ATAU salurkan aduan/pertanyaan melalui facebook.com/perkeso.official

You May Also Like

1 Comment

 1. Kami kerja tanpa gaji bulan nie ad ke pihak berkuasa tahu tentang kmi sedangkn kementerian suda ckp bagi pekerja yang tertunggak dlm pekerjaan ?sepatutya company bayar.tapi masalaya kami disini bekerja masih tanpa gaji.ada ke pihak berkuasa tahu tentang sektor2 pelancong seharusya teliti semua company..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *