Ujian Saringan Jangkitan Coronavirus (COVID-19) Secara Online

Adakah anda berisiko dijangkiti wabak Novel Coronavirus atau COVID-19?

Kementerian Kesihatan Malaysia dengan kerjasama portal DoctorOnCall telah menyediakan satu halaman khas bagi memudahkan rakyat Malaysia membuat ujian saringan penyakit tersebut.

Melalui ujian ringkas tersebut, anda boleh tahu sama ada anda berisiko dijangkiti COVID-19 atau tidak.

Mengikut statistik terkini (11 Mac 2020) terdapat 149 kes Coronavirus di Malaysia.

26 daripadanya pulih. Tiada kematian dicatatkan sehingga kini.

Berbeza dengan negara-negara lain, angka pesakit COVID-19 naik dengan mendadak setiap hari.

Untuk statistik terkini seluruh dunia, anda boleh rujuk di sini.

Ujian Saringan Online

Sekiranya anda mempunyai simptom di bawah, segeralah berjumpa dengan doktor untuk dapatkan pengesahan.

  1. Demam – Gejala ini tidak khusus hanya untuk 2019 Coronavirus Novel seperti yang anda ketahui. Demam boleh disebabkan oleh pelbagai kondisi perubatan seperti jangkitan kuman, sakit, kanser dan banyak lagi. Demam boleh muncul seawal 3-5 hari selepas seseorang itu dijangkiti dengan virus ini tetapi mungkin tidak dikesan oleh ramai orang jika suhu demam tidak terlalu tinggi.
  2. Batuk – Seperti virus pernafasan lain seperti virus influenza, pesakit dengan 2019 Novel Coronavirus juga biasanya mempunyai gejala batuk kerana virus itu boleh menjangkiti saluran pernafasan dan menyebabkan kerengsaan.
  3. Sesak nafas – Ini adalah hasil jangkitan saluran pernafasan yang lebih rendah atau radang paru-paru. Sesak nafas tidak boleh berlaku jika jangkitan hanya berada di saluran pernafasan atas seperti hidung dan tekak. Ini adalah salah satu gejala penting yang perlu diberi perhatian untuk orang yang berisiko tinggi terhadap jangkitan Novel Coronavirus 2019.
  4. Sakit Badan – Gejala ini tidak diketahui sebab ia berlaku, tetapi ia boleh berpunca oleh pelbagai faktor seperti anemia (sel darah merah rendah), tekanan darah rendah atau disebabkan oleh jangkitan akut seperti jangkitan influenza.
  5. Sakit Tekak – Sakit tekak tidaklah lazim berlaku dan bukan gejala utama untuk Novel Coronavirus 2019.
  6. Sakit Kepala – Sesetengah pesakit mungkin mempunyai gejala ini dan ianya tidak diketahui mengapa ia boleh berlaku.

Seseorang yang telah dijangkiti COVID-19 hanya akan menunjukkan gejala / tanda-tanda di atas selepas 14 hari.

Namun sepanjang 14 hari itu, pesakit berpotensi menyebarkan penyakit tersebut.

Ujian saringan Coronavirus secara online boleh dibuat di sini.

Rawatan & Pencegahan

Buat masa ini tiada rawatan khusus untuk pesakit yang telah dijangkiti.

Namun, sebagai langkah pencegahan KKM menasihati semua rakyat Malaysia agar kerap basuh tangan dengan air / sabun / hand sanitizer.

Selain itu, sila jarakkan diri sekurang-kurangnya 1 meter daripada invidu yang mempunyai gejala batuk, demam dan bersin.

Secara ringkasnya Coronavirus bukanlah penyakit baru.

Cuma pada awal penyebaran wabak 2019-nCoV, China melaporkan 27 rakyatnya dijangkiti virus penyakit misteri.

Kebanyakan mereka adalah daripada penjaja dan pelanggan di Pasar Huanan dan gejala mereka alami adalah seperti keradangan paru-paru (Pneumonia).

Oleh sebab itu, pihak yang berkenaan telah menghentikan operasi pasar ini untuk memulakan siasatan.

Kronologi Penyebaran COVID-19

Berikut adalah kronologi bagaimana berlakunya penyebaran wabak ini.

Rujukan dari Dr Sashini Seeni.

Januari 1, 2020

Berita palsu telah disebarkan atas talian tentang insiden ini bahawa virus yang baharu boleh membawa maut dan menyebabkan ketakutan dalam rakyat China. Pihak polis telah menahan 8 orang untuk disiasat.

Januari 3, 2020

Pihak kerajaan Wuhan telah memaklum bahawa 44 orang individu telah dijangkiti dalam wilayah ini dan mereka telah menyingkirkan kemungkinan virus lain seperti SARS. 5 kes juga disuspek di Hong Kong.

Januari 7, 2020

Misteri telah dibongkar selepas para pakar telah mengesahkan penyakit ini adalah disebabkan oleh virus bawah keluarga Coronavirus, bernama sebagai 2019-nCoV, jenis Coronavirus yang baru. Bilangan kes semakin menambah dan tiada kes kematian sampai sekarang.

Januari 9, 2020

Seorang lelaki tua yang berusia 61 tahun yang mempunyai beberapa penyakit kronik telah meninggal dunia akibat komplikasi penyakit yang disebabkan oleh 2019-nCoV ini. Ini merupakan kes kematian yang pertama seluruh dunia ini. Selepas itu, China telah berkongsi data yang sedia ada tentang virus baru ini dengan negara yang lain supaya kes lain boleh dikesan.

Januari 13, 2020

Kes pertama di luar negara China telah disahkan di negara Thailand.

Januari 16, 2020

Japan melaporkan kes pertama dalam negara.

Januari 17, 2020

Kes kedua telah dijumpai di Thailand. Seorang lagi penghuni Wuhan, lelaki tua yang berumur 69 tahun telah meninggal dunia akibat komplikasi penyakit ini.

Januari 18-19, 2020

Negara China telah mengesahkan sebanyak 198 kes, 126 kes adalah dari Wuhan sendiri. Saintis bermaklum bahawa virus ini boleh dijangkiti dari manusia ke manusia. Kes kematian yang ketiga telah dilaporkan.

Januari 20, 2020

South Korea dan Taiwan telah melaporkan kes pertama dalam negara.

Januari 21, 2020

United States dan Singapore telah melaporkan kes pertama dalam negara. Word Health Organization (WHO) telah membentuk jawatankuasa kecemasan untuk membincang tentang wabak ini.

Januari 22, 2020

Jawatankuasa kecemasan ini telah menolak keputusan untuk mengisytiharkan sebagai “kecemasan kesihatan dunia”. Kerajaan China telah membatas perjalanan keluar dari Wuhan, melaksanakan darurat kesihatan. Sampai sekarang, sebanyak 600 kes telah disahkan di seluruh dunia dan kes kematian telah mencecah 17 orang.

Januari 23, 2020

Kerajaan China telah melaksanakan darurat terhadap 3 bandar dan membatalkan semua aktiviti perayaan Tahun Baru Cina. Mereka juga tidak menggalakkan pelancongan pada masa ini. Wabak ini telah sampai di Vietnam dan Macau.

Januari 24, 2020

Kerajaan China telah meletakkan 8 bandar lagi bawah pekeliling darurat di Wilayah Hubei yang melibatkan sebanyak 35 juta rakyat China. Pada masa ini, virus ini telah menjejak kaki dalam negara Perancis.

Januari 25, 2020

Kerajaan Hong Kong telah membatalkan sekolah dan aktiviti awam sehingga Februari. Australia dan Malaysia turut melaporkan kes pertama jangkitan 2019-nCoV.

Januari 26, 2020

Kes jangkitan pada masa ini telah mencecah 2801 di seluruh dunia, merangkumi 461 kes yang serius dan 80 kes kematian. Demi mencari jawapan untuk rawatan, ubat HIV telah diselidik untuk melihat keberkesanan dalam rawatan. Pada masa yang sama, CDC China juga berusaha untuk mencipta vaksin yang berkesan.

Januari 27, 2020

Negara Germani, Kanada, Kambodia, dan Sri Lanka turut melaporkan kes pertama dalam negara mereka. Bilangan kes telah menambah dua kali ganda dan mencecah 4580 kes di seluruh dunia.

Januari 28, 2020

Thailand telah menjadi negara pertama selain China yang melebihi 10 kes. Pada masa ini, belum terdapat kes kematian di luar China.

Januari 29, 2020

Finland dan United Arab Emirates telah melaporkan kes pertama mereka. Beberapa negara telah menghentikan kesemua penerbangan ke dan dari China.

Januari 30, 2020

WHO telah mengisytiharkan wabak ini sebagai “krisis kecemasan kesihatan awam global”. Pada masa yang sama, India dan Filipin juga melaporkan kes pertama mereka.

Januari 31, 2020

Hingga masa kini, 9791 kes telah disahkan dan kes kematian telah mencecah 213 orang di seluruh dunia. Namun, adanya berita baik di mana 187 orang sembuh daripada jangkitan 2019-nCoV ini.

Februari 2, 2020

Kes kematian pertama di luar negara China telah berlaku di Filipin di mana seorang lelaki berusia 44 tahun, warga China yang diwadkan di hospital Filipin. Kerajaan Filipin telah membatas pelancong dari China, Hong Kong dan Macao, serta melaksanakan kuarantin pada orang tempatan. Kes jangkitan telah mencecah 17446 orang dan kes kematian telah capai 362 orang.

Februari 3, 2020

Kerajaan China telah menggunakan ubat yang digunakan untuk rawatan Ebola, Ramdesivir untuk wabak kali ini. Selain itu, Hospital HuoShenShan juga berjaya dibina dalam jangka masa 10 hari dan mulai beroperasi.

Februari 4, 2020

Hong Kong telah melaporkan kes kematian yang pertama dan ini merupakan kes kematian yang kedua di luar China. Belgium turut melaporkan kes pertama dalam negara mereka.

Februari 5, 2020

10 orang dikesan positif Coronavirus dalam kapal pesiar Yokohama, Japan. Sehingga sekarang, kes jangkitan telah mencecah 28274 dan 565 kes kematiannya.

Februari 7, 2020

61 orang telah disahkan positif dengan 2019-nCoV dalam kapal pesiaran Yokohama, Japan, menambahkan kes positif di Japan hingga 86.

Februari 9, 2020

Kes kematian 2019-nCoV telah mencecah 800, lebih banyak daripada kes kematian semasa wabak SARS pada tahun 2003.

Februari 11, 2020

WHO telah memberi nama rasmi untuk virus ini, iaitu COVID-19. Wabak ini telah mengambil sebanyak 1000 nyawa.

Februari 12, 2020

Kerajaan Malaysia dinasihati untuk bersedia menghadapi kemungkinan berlakunya penyebaran wabak yang lebih luas. Jumlah kes di seluruh dunia adalah sebanyak 44, 787 orang melibatkan 25 buah negara dan 1,112 jumlah kematian.

Februari 13, 2020

Satu kes baharu Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) disahkan menjadikan jumlah kumulatif kes COVID-19 yang dilaporkan setakat ini adalah sebanyak 19. Dakwaan kes jangkitan Covid-19 dimasukkan ke hospital Pulau Pinang disahkan palsu.

Februari 14, 2020

Empat individu yang dijangkiti COVID-19 telah dibenarkan pulang menjadikan jumlah kes COVID-19 yang telah sembuh dan dibenarkan pulang adalah sebanyak tujuh dari 19 kes yang disahkan. Selain itu tiada pertambahan kes dilaporkan. Peningkatan mendadak jumlah kes positif COVID-19 di China disebabkan perubahan definisi kes positif COVID-19 bagi Wilayah Hubei.

Februari 15, 2020

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memaklumkan bahawa terdapat dua pertambahan kes baharu dilaporkan menjadikan jumlah kumulatif kes COVID19 yang dilaporkan adalah sebanyak 21 kes. Jumlah kes yang dilaporkan adalah sebanyak 66,938 kes melibatkan 25 buah negara dan 1,523 jumlah kematian.

Februari 16, 2020

KKM memaklumkan 1 kes telah sembuh dan dibenarkan untuk pulang ke rumah dan tiada kes baru yang dicatatkan di Malaysia menjadikan jumlah kes di Malaysia seramai 14 orang dan jumlah kes yang telah discaj adalah sebanyak 8 orang. Jumlah keseluruhan kes adalah sebanyak 69,186 kes dan melibatkan 1,669 jumlah kematian di seluruh dunia.

Februari 17, 2020

KKM memaklumkan satu kes telah sembuh sepenuhnya dan dibenarkan pulang. Tiada kes terbaru di Malaysia. Daripada 22 kes COVID-19 yang dikenalpasti di Malaysia, 9 pesakit telah pulih & discaj daripada wad. Sementara itu, Singapura mengesahkan 2 lagi kes baharu, dan Thailand mengesahkan satu kes baharu COVID-19. Taiwan mencatatkan kematian pertama akibat COVID-19.

Februari 18, 2020

Semua 107 rakyat Malaysia dan ahli keluarga yang dibawa pulang dari Wuhan akan dibenarkan pulang ke rumah masing-masing. 2 daripada mereka yang positif COVID-19 telah dibenarkan pulang menjadikan jumlah kes di Malaysia sebanyak 22 orang dan 11 pesakit telah discaj daripada wad di Malaysia.

Februari 19, 2020

KKM memaklumkan 2 lagi kes telah pulih sepenuhnya dan dibenarkan pulang ke rumah hari ini menjadikan jumlah kes yang telah pulih sepenuhnya kepada 15 orang dan hanya tinggal 7 kes yang masih dirawat di wad. Setakat ini, jumlah kes di seluruh dunia adalah sebanyak 75,201 kes membabitkan 26 negara dan 2,012 jumlah kematian.

Februari 20, 2020

KKM memaklumkan yang dua (2) lagi kes telah pulih sepenuhnya dan dibenarkan pulang dan tiada kes terbaru yang dilaporkan. Ini menjadikan jumlah kes di Malaysia adalah sebanyak 22 kes, 17 telah pulih sepenuhnya dan hanya 5 kes yang masih dirawat di hospital.

Info lanjut tentang wabak Coronavirus sila baca di portal WHO.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *