Covid-19: Pencarum KWSP Boleh Keluar 500 Dari Akaun Selama 12 Bulan Di Bawah Skim i-Lestari

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menerusi satu sidang media pada petang isnin telah mengumumkan kemudahan pengeluaran caruman akaun dua Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dalam membantu meringankan beban ditanggung rakyat ekoran penularan wabak Covid-19

Menurut beliau inisiatif pengeluaran menerusi i-Lestari yang berkuatkuasa pada 1 April itu tertakluk kepada jumlah RM500 sebulan selama 12 bulan membabitkan pencarum bawah usia 55 tahun.

Baca lagi: Panduan Permohonan Bantuan RM600 PERKESO Secara Online

Katanya, inisiatif itu adalah sebahagian daripada Pakej Rangsangan Ekonomi dan Bantuan Rakyat yang lebih komprehensif membabitkan dana berjumlah RM40 billion. yang akan diumumkan dalam tempoh terdekat.

“Menerusi kemudahan ini, semua ahli KWSP yang berumur bawah 55 tahun boleh membuat pengeluaran wang simpanan dalam Akaun 2 masing-masing tertakluk kepada kadar maksimum RM500 sebulan untuk tempoh selama 12 bulan.

Baca Juga : Download Borang Permohonan Bantuan Khas RM100 COVID-19 – NADMA

“Permohonan boleh dibuat bermula 1 April 2020. Inisiatif ini dijangka akan memanfaatkan sehingga 12 juta ahli KWSP, dengan jumlah pengeluaran yang dianggarkan bernilai RM40 billion,” katanya.

Rumusan Sidang media PM hari ini :

Inisiatif kerajaan terbaru yang telah diputuskan :

1. Kemudahan pengeluaran KWSP , bawah 55 boleh keluarkan akaun 2 maksimum RM 500 sebulan, selama 12 bulan bermula 1 April 2020.

2. Menyalurkan peruntukan tambahan sebanyak RM 500 juta kepada kementerian kesihatan.
Peruntukan 100 juta untuk KKM melantik 2000 Kakitangan baru secara kontrak.

3. Menyalurkan peruntukan 130 juta ringgit kepada negeri2 untuk membantu peniaga dan penjaja kecil, bantuan kepada ahli keluarga pesakit Dan petugas2 kerajaan negeri tanpa mengira parti mana yang memerintah negeri.

4. Menyediakan lanjutan masa dari 3 bulan kepada 6 bulan kepada peminjam PTPTN untuk membayar balik pinjaman.

 

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *