Ibu Sangka Anak Terkena Sawan, Rupanya Lumpuh akibat Gigitan Kutu.

Ibu Sangka Anak Terkena Sawan, Rupanya Lumpuh akibat Gigitan Kutu.

“Saya terkejut Dr beritahu Air Liur kutu atas kepala anak saya  sudah masuk ke dalam saluran darah.. Anak saya sudaah lumpuh..Tolong sebarkan pada Ibubapa yang lain..Saya taknak anak mereka senasib anak saya.”
Sepasang suami isteri terkejut apabila mereka mendapati anaknya yang berus 3 tahun tidak dapat bergerak selepas bangun tidur.
Pada awalnya Pasangan suami isteri Dillon dan Stephanie mendakwa anak mereka mengalami mimpi buruk hingga terkena sawan.
Namun setelah di tenangkan anaknya itu tidak bergerak dan berdiri.
Risau akan keadaan anak mereka,pasangan suami isteri berkenan membawa anak mereka Collin kehospital untuk membuat pemeriksaan.
Sebelumnya Collin di dapati jatuh ketika bermain bisbol dengan beberapa saudaranya yang lain,namun pada ketika itu Collin kembali bangkit dan melanjutkan permainan semula.
Di hospital doktor menjalankan beberapa pemeriksaan kecil dan mendapati luka kecil di bagian kepala Collin dan menemukan binatang sejenis kutu disitu.
Menurut doktor Collin tidak dapat bergerah “lumpuh” adalah akibat dari gigitan kutu dikepalanya.
Kelumpuhan itu disebabkan air liur yang dikeluarkan binatang itu.
“Neurotoxin ini tergantung di kelenjar ludah mereka (kutu),” kata Dr. Travis. Air liur dari kutu itu terus masuk ke darah dan menyebabkan tubuh kanak-kanak tersebut sukar bergerak bermula dari kaki terus menjalar ke bagian atas tubuh dan menyebabkan kanak itu lumpuh.
Belum diketahui dengan jelas jenis kutu yang menyebabkan tubuh Collin tidak bisa bergerak.
boleh  menjadi pelajaran dan kewaspadaan bagi para ibubapa di seluruh dunia ssupaya mereka sentiasa beringat daan mengambil berat tentang kesihatan anak-anak kerana mereka adalah amanh Allah untuk di jaga.

You May Also Like

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *