Rawat Penyakit Darah Tinggi Dengan Air Kelapa Muda Dan Serai dalam masa 10 minit

Tekanan darah adalah tekanan yang dikenakan terhadap pembuluh arteri semasa peredaran darah yang disebabkan oleh denyutan jantung. Darah tinggi atau Hipertensi (Inggeris = Hypertension) merujuk kepada Tahap tekanan darah yang meningkat lebih tinggi dari tahap biasa secara kronik. Pesakit yang mempunyai sekurang-kurangnya tiga bacaan tekanan darah yang melebihi 140/90 mmHg semasa berehat dijangka mempunyai keadaan darah tinggi.

Kadar tekanan darah tidak sama sepanjang masa. Ia sering berubah-ubah mengikut keperluan badan anda. Jika tekanan darah anda tinggi, doktor anda akan memeriksa semula tekanan darah anda untuk beberapa kali bagi menentukan kadar tekanan darah anda yang sebenar.

Tekanan darah ada dua ukuran dan biasanya diukur seperti berikut – 120 /80 mmHg. Nombor atas (120) menunjukkan tekanan ke atas pembuluh arteri akibat denyutan jantung. Ia dipanggil tekanan sistolik. Nombor bawah (80) menunjukkan tekanan semasa jantung berehat di antara pengepaman. Ia dipanggil tekanan diastolik. Masa yang paling baik untuk mengukur tekanan darah adalah semasa anda rehat dan dalam keadaan duduk atau baring.

Penyakit darah tinggi dikenali sebagai penyakit yang tidak mempunyai penyembuh. Cara terbaik adalah menjaga pemakanan dan pengambilan ubat – ubatan untuk menstabilkan kadar darah. Dan ini kami ingin kongsikan salah satu petua untuk menurunkan darah tinggi menggunakan kelapa muda, halba dan serai.
Bahan bahnya ialah:
Sebiji kelapa muda yang masih berisi lembut.

3 batang serai

7 biji halba

Cara caranya ialah..

1. Halba dan serai dititik atau diketuk sikit. Pastu masukkan dalam buah kelapa.

2. Letak atas dapur buah kelapa tadi.

3. Masak kelapa tu agak agak airnya panas. Pastu angkat dan tuang dalam cawan atau bekas.

4. Biarkn suam sikit baru minum. InshaAllah dengan Izin Allah anda akan pulih dari penyakit darah tinggi ini jika di amalkan selalu

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *