Rumah Tangga Aman Bahagia Apabila Suami Buat Semua Kerja Rumah.

Ketahuilah suami yang tolong isteri buat kerja rumah bukannya mereka takut bini.. tapi dia sedar yang itu adalah kasih sayangnya pada si isteri

Kes 1: Salman membantu wife nya mengambil pakaian yg telah pun kering di jemuran. Tindakan Salman disedari oleh jiran nya, Ramdan lalu ditegur: “Salman! Kau ni memang dah kena kontrol dgn wife kau ni!” Salman cuma tersengih sambil m3neruskan mengambil baju di jemuran

Kes 2: Ramdan sedang berbual dengan Salman.Tiba-tiba wife Ramdan menjerit: “Abang, cepatlah tengokkan ank tu. Nangis mem3kak je tu. Sya nk tengok tv pun tak senang.” Ramdan segera menyahut. “Ya, sayang!!” dan dijeling kepada Salman: “Aku sayang bini.” Salman tersengih lagi.

Saya akui, dua situasi kes di atas adalah kisah yang saya cipta sendiri tetapi adalah berdasarkan kisah benar yang pernah sampai ke pengetahuan saya. Malah saya yakin, anda juga pernah berdepan dengan kes-kes sebegini. Persoalannya; apa beza antara ‘queen control’ dengan ‘sayang bini’? Bolehkah wujud kes queen control dalam era teknologi serba canggih kini?

Ada Dua Kategori. Mudahnya, bila menyebut kalimah berhantu queen control, ramai yang membayangkan kes para su4mi melakukan kerja-kerja rumah, betul tak? Pengakuan daripada klien lelaki sendiri; “Bukan tak nak bantu wife buat kerja rumah tapi tak nak nanti dikatakan di’control’ oleh wife.” Ada juga ibu mentua yang melarang an4k lelakinya membantu wife melakukan kerja rumah sebab katanya: “Tak nak menantu kontrol an4k lelakinya.”

Terdapat dua jenis wanita queen control iaitu queen control yang memberikan kebahagiaan kepada su4mi dan rumah tangga, atau queen control yang membebankan su4mi dan menimbulkan kekecohan di dalam rumah tangga. Kes pertama yang saya kongsikan ialah kategori queen control yang memberikan kebahagiaan kepada su4mi dan rumah tangga; sementara kes kedua pula queen control yang membebankan su4mi dan menimbulkan kekecohan di dalam rumah tangga.

Hakikat sebenarnya, kes pertama lebih kepada bukti su4mi sayang wife malah su4mi jenis ini ialah su4mi yang melaksan4kan sunnah Rasulullah s.a.w. Rasulullah s.a.w membantu wife baginda dalam melakukan kerja di rumah. Diriwayatkan daripada Al-Aswat bin Yazid katanya yang maksudnya, “Aku bertanya kepada Aisyah: “Apa yang Nabi s.a.w kerjakan di rumah?” Aisyah menjawab: “Baginda sentiasa melayani wifenya yakni membantu wifenya membuat kerja-kerja rumah. Maka apabila masuk waktu sembahyang, bagindapun keluar untuk sembahyang (ke masjid).” – hadis riwayat Al-Bukhari.

Berusaha Jadi Su4mi Terbaik
Jelas sekali, su4mi yang membantu kerja rumah tangga bukanlah su4mi yang dikawal oleh wifenya sebaliknya mereka ialah su4mi yang benar-benar faham erti kasih sayang

berumah tangga dan su4mi mithali yang berusaha menjadi su4mi terbaik seperti saranan Rasulullah s.a.w: “Sesungguhnya orang yang paling baik antara kamu semua adalah orang yang paling baik terhadap ist3rinya dan aku adalah orang yang terbaik antara kamu semua (dalam membuat kebaikan) terhadap ist3riku.” – hadis riwayat al-Tirmizi.

Namun, memang diakui masih ramai wife yang bersikap queen control seperti kes kedua. Haa! Itu bukan kes sayang bini tapi takut bini! Kes-kes sebegini boleh wujud disebabkan beberapa sebab yang asasnya berpunca daripada lelaki:

  1. Su4mi gagal berperanan sebagai ketua keluarga menyebabkan wife perlu mengambil alih peranan su4mi sepenuhnya 2. Su4mi pernah mengabaikan tanggungjawab sebagai ketua keluarga menyebabkan wife bertindak mengawal segala tindak tanduk su4mi dengan harapan pengabaian tanggungjawab su4mi tidak berulang lagi 3. Svami gagal mengawal ist3ri hingga membiarkan diri dikawal sepenuhnya oleh wifenya

Daripada pemerhatian saya terhadap kes-kes queen control, sikap queen control di dalam rumah tangga kebanyakannya bermula sejak pra perkahwinan lagi. Bila masuk ke dunia perkahwinan, sikap ini terbawa-bawa hingga kadang-kadang si wife sendiri merasa rimas sebenarnya.

Kes queen control juga sering berlaku di dalam perkahwinan yang melibatkan pasangan lelaki dengan wanita yang lebih berusia, lebih berharta atau lebih berpendidikan daripada si lelaki. Dengan kelebihan yang ada pada diri wanita, ada kalanya mereka akan lupa diri maka tugas si lelaki adalah untuk mengingatkan peranan wanita tadi dan untuk melakukan tugas tersebut, lelaki perlu tegas dan bijak menangani si wanita.

Perkara paling penting, lelaki dan wanita, su4mi dan wife perlu faham dengan peranan dan tanggungjawab masing-masing di dalam rumah tangga. Jika masing-masing memahami dan menjalankan tanggungjawab masing-masing, tak kisahlah king control atau queen control, rumah tangga akan aman dan bahagia, insya-Allah.

Sumber: Roda Hidup

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *