Semakan BPN – Bayaran Fasa 2 Mulai 4 Mei 2020 | SEMAKAN ONLINE

Permohonan dan semakan bantuan prihatin nasional bpn yang diumukan oleh perdana menteri dah dibuka dan fasa 1 sudah selesai kini akan memasuki fasa 2

Memetik dari FMT, Menteri Kewangan, Tengku Zafrul Aziz berkata, bayaran itu membabitkan semua penerima BPN daripada kumpulan isi rumah berpendapatan 40% terendah (B40) dan 40% sederhana (M40), katanya ketika membentangkan Laporan ke-3 Pencapaian BPN di Facebook hari ini.

Beliau turut memaklumkan sehingga 26 Apr, lebih 3.26 juta permohonan baru dan rayuan BPN diterima.

Bantuan Prihatin Nasional

Bantuan Prihatin Nasional merupakan antara bantuan dalam Pakej Rangsangan Ekonomi dimana ianya bagi membantu rakyat dalam tempoh jalani PKP Covid-19 di seluruh negara.

BPN terbahagi kepada empat (4) kumpulan yang bakal memperolehi manfaat antaranya

Permohonan Baru

Untuk kesemua Pemberian Bantuan Prihatin Nasional bagi golongan B40 amnya akan diberi mengikut pangkalan data Bantuan Sara Hidup (BSH) anda.

Bagi anda yang dalam kategori M40 , pemberian akan diberi berdasarkan data & percukaian Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Sila buat permohonan mulai 1 April 2020.

  • Tak perlu daftar
    • Penerima BSH
    • Pembayar cukai
  • Perlu daftar
    • Bukan penerima BSH
    • Bukan pembayar cukai

Dibawah adalah step-by-step daftar borang permohnan online di web rasmi bpn yang kami boleh kongsikan kepada anda dalam proses membuat permohonan baharu bantuan prihatin nasional

sumber: PortalMalaysia.com

 

sumber: PortalMalaysia.com

*Buat masa sekarang trafik/pelawat untuk mengisi borang permohonan online di laman-laman yang dinyatakan diatas mengalami kesekanan, jadi anda boleh semak/mohon esok, lusa atau hari berikutnya.

Semakan BPN

Jika anda merupakan penerima bantuan BPN anda boleh membuat semakan mulai 1 April 2020 di portal rasmi kerajaan seperti dibawah:

Andainya pada tarikh tersebut anda didapati TIDAK LAYAK boleh buat permohonan baru mulai 1 April di Portal Rasmi berikut SAHAJA:

* Hati-hati dan berwaspada dengan website-website palsu dan sms palsu yang meminta anda isi borang permohonan online atau apa sahaja yang mencurigakan, pastikan web rasmi kerajaan baru buat permohonan.

Rayuan

Sekiranya anda TIDAK LAYAK tetapi anda rasakan syarat anda memenuhi kiteria yang ditetapkan anda boleh buat rayuan permohonan bantuan prihatin nasional BPN ini.

Akan tetap pautan untuk membut RAYUAN belum diumukan, kami akan kemaskini dari semasa ke semasa apabila dikeluarkan nanti.

Maklumat lebih detail berkaitan bantuan prihatin nasional boleh rujuk helaian dibawah ini.

Disclaimers : Artikel yang dikongsikan ini merupakan perkongsian kriteria-kriteria syarat, cara buat permohonan, semakan status, bantuan BPN sahaja, sumber rujukan adalah dari laman facebook rasmi Muhyiddin Yassin dan laman rasmi BSH & MOF

Sumber: PortalMalaysia.com

 

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *