Tan Sri Tony Fernandes Manfaat Masa PKP Dengan Membaca, Tengok Lah Bahan Bacaannya Itu

Situasi penularan pendemik COVID-19 ini telah memberi kesan kepada ekonomi negara termasuk syarikat penerbangan tambang murah, Air Asia. Seperti yang kita sedia maklum sepanjang tempoh PKP ini rakyat Malaysia tidak dibenarkan merentasi sempadan bermakna sebarang operasi penerbangan tidak akan berlangsung.

Foto: Instagram @airasia

Selaku Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Group Bhd, Tan Sri Tony Fernandes akui pihaknya terjejas teruk dengan keadaan sekarang dan berdepan cabaran terbesar. Namun, usahanya untuk tidak memberhentikan pekerja wajar mendapat pujian.

Melalui e-mel dihantar oleh Tan Sri Tony, “Kami adalah satu daripada syarikat penerbangan dunia yang tidak memberhentikan kakitangan kami. AirAsia adalah sebuah keluarga dan beribu-ribu kakitangan bergantung kepada syarikat ini untuk meneruskan kehidupan dan kesejahteraan keluarga mereka,” kata Tan Sri Tony yang memberi nafas lega kepada seluruh kakitangannya.

Tambah Tan Sri Tony, “Datuk Kamarudin dan saya bersetuju untuk tidak menerima sebarang gaji sepanjang tempoh ini,” katanya penuh yakin.

Tan Sri Tony turut berkongsi aktiviti yang dilakukannya sepanjang tempoh PKP ini di laman media sosialnya. Salah satu aktiviti yang dilakukannya ialah membaca. Tengok saja bahan bacaan yang menjadi pilihan Tan Sri Tony.

Buku yang dibaca oleh Tan Sri Tony merupakan terjemahan buku ‘Syamail Muhammadiah’ . Buku Hadis yang lengkap menceritakan tentang akhlak, kehidupan dan cantiknya penciptaan Baginda Rasulullah SAW. Semoga Allah SWT membuka ruang padanya untuk berkenalan dengan Rasulullah Nabi Muhammad SAW. “Amazing book” kata suami kepada wanita yang berasal dari Korea ini.

Mengimbau perkahwinan perkahwinan mogul perniagaan syarikat penerbangan ini sekitar Oktober 2017 dahulu, telah mencipta fenomena apabila dalam diam beliau telah melangsungkan perkahwinan bersama kekasih hatinya.

Tidak banyak yang melaporkan tentang berita perkahwinan Tan Sri Tony Fernandes kerana beliau mengambil sikap mendiamkan diri dan hanya mengaku telah melangsungkan perkahwinan dengan wanita yang hanya dikenali sebagai Chloe sahaja.

Ketika ditanya oleh wartawan sama ada beliau melutut ketika melamar isterinya, jawab pemilik syarikat penerbangan tambang rendah ini, “Tidak, kerana saya terlalu tua. Malah lutut saya juga sakit,” kata Tan Sri Tony Fernandes bergurau.

Menurut Tan Sri Tony Fernandes, beliau melamar isterinya di tempat pertemuan mereka. “Hakikatnya saya melamarnya di tempat saya bertemu dengannya. Dia tidak menyedarinya – bukan diri saya yang sebenar dan ia kelihatan agak tenang,” katanya.

Mengikuti perkembangan Tan Sri Tony Fernandes yang mempunyai 298 ribu pengikut di laman Instagram ini, kelihatan benar-benar bahagia di samping isterinya. Cuba lihat foto-foto yang telah dikongsikan oleh Tan Sri Tony Fernandes di laman Instagram.

BACA LAGI: Tukang Cuci Tetap Bersihkan Kaabah Walaupun Sunyi Tanpa Jemaah.. Alhamdulillah

BACA LAGI: Allahuakbar siapa la agaknya yang membuat aduan tu? Kesian Ustaz Ebit buat baik untuk bantu orang telah disalah ertikan..

KREDIT : NONA

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *