Teguk Air Mineral Pun Rasa Dah Macam Teh Ais. Ini Gambaran Pengorbanan Frontliner Kita

Sehingga kini, usaha Malaysia dalam memutuskan rantaian wabak koronavirus (Covid-19) dilihat semakin membuahkan hasil apabila bilangan pesekit yang sembuh semakin meningkat dari semasa ke semasa.

Usaha itu tidak akan dapat dicapai tanpa adanya sumbangan keringat daripada barisan hadapan negara yang bertungkus-lumus bekerja lebih masa demi menyelamatkan rakyat Malaysia daripada wabak tersebut.

Di media sosial, ramai barisan hadapan kelihatan keletihan dan kepanasan memakai peralatan perlindungan diri (PPE) dan ada juga di antara mereka tidak sempat menjamah makanan.

Salah seorangnya, Dr Wanie Wahab telah menarik perhatian netizen selepas memuat naik sekeping gambar di laman sosial Twitter miliknya.

Gambar tersebut memaparkan beliau dan beberapa rakan setugas lain sedang berehat seketika sebelum meneruskan tugas mereka.

Dr Wani berkata, nikmat menghilangkan dahaga ibarat seperti meminum teh ais meskipun hanya meneguk air mineral biasa selepas membuka PPE.

“Bila dah buka ‘baju angkasawan’ tu dan dah lepak tersandar macam tu, teguk air mineral pun rasa nikmat macam minum teh ais ye kawan-kawan,” tulisnya di Twitter.

Hantaran berkenaan mendapat 2,800 ciapan dan 8,200 tanda suka.

Rata-rata warganet meninggalkan komen memberikan semangat dan berterima kasih kepada mereka yang juga pejuang barisan hadapan.

“Terima kasih doktor,” komen pengguna Twitter bernama Fara Fauzana.

“Ya ALLAH lindungilah mereka,” doa pengguna Twitter bernama Arrief.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *