Bekas Pekerja TNB Ini BONGKAR TIP Cara Gunakan Aircond Tanpa Risau Bil Elektrik Melambung..

Panas sangat Cuaca di luar sekarang ini. Lalu saya cuba mencari cara untuk mengoptimumkan penggunaan aircond agar tidak terlalu banyak menggunakan tenaga elektrik kerana kita sedia maklum bil elektrik jika menggunakan aircond setiap hari memang boleh tahan melambungnya. Saya pun mula mencari melalui laman enjin pencarian Google. Antara jawapan dan teori yang agak menarik saya dapat ialah:
1. Set aircond pada mode ‘Dry’. Untuk makluman, kompresor aircond akan menggunakan tenaga elektrik yang banyak apabila bekerja untuk menyejukkan udara di bawah suhu 24C.
Apabila anda menggunakan mode ‘dry’, auto suhu paling rendah digenerate oleh kompresor aircond adalah 25C. Maka kompresor aircond tidak akan menggunakan terlalu banyak tenaga elektrik. Apa yang penting ialah, bilik anda tetap rasa sejuk dan nyaman walaupun aircond ditetapkan pada mode ‘dry’.
2. Kalau anda tetapkan suhu ‘Cool’ 16C, penggunaan tenaga elektrik secara maksimum akan berlaku. Namun, tahap kesejukan udara yang anda perolehi tetap sama dengan tetapan auto ‘dry’ bersuhu 25C. Ianya terkumpul + waktu malam suhu semakin menurun sehingga subuh.
Jangan risau, Allah memang ciptakan badan kita agar dapat menyesuaikan badan dengan suhu persekitaran.
Sebab itu, orang yang duduk di Iceland itu relaks saja walaupun suhu di bawah -C. Ini kerana badan mereka sudah terbiasa dengan suhu persekitaran. Itu sajalah perkongsian saya, semoga bermanfaat. Cubalah dulu, kalau tak sejuk juga, maksudnya anda perlu membeli aircond baru inverter. Confirm jimat
Perkongsian bermanfaat ini telah dikongsikan oleh seorang netizen saudara Nael Sahlan di laman Facebook beliau.
Semoga tips yang dikongsikan ini mampu mengurangkan bil elektrik sekaligus menjimatkan perbelanjaan isi rumah anda..
Jangan lupa ringankan jari jemari anda untuk SHARE ye.. Dengan perkongsian anda dapat membantu dan memberi manfaat pada orang lain.. InshaAllah

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *